Monday, April 28, 2014

Pimples a.k.a jerawat

Assalamualaikum ❤️

Entry kali nie mcm lebih kpd umum kn? Sebenarnya, aku nie pd asalnya takde sebutir jerawat pun masa sekolah sampai la aku belajar. Lepas je aku habis praktikal and stay kerja as a kontraktor terus entah ! Tetiba je nak naik.

Lps beberapa bulan something laa. Aku start kerja 1hb jun 2013. Jd dlm 3-4 bulan lepas tuh mula laaa kulit muka buat perangai. Tp masa tuh kerja aku mmg eerrghhhh ! Panas plus debu, habuk. Ya allah. Yelaa, masa aku masuk tuh dan dan la projek br nak naik. Aku jg structure. Jd dr bawah tanah sampai naik building mmg aku jaga. Bkn aku sorang la. Ada patner. Aku jg sorang mati la weh. Building kecik takpe. Nie besar kot. Tuh, sekolah maahad tahfiz SAINS DAN TEKNOLOGI. Teknologi kau kn. 

Masa sekolah dulu aku pakai fair n lovely je plus pencuci papaya sampai la aku belajar. Petuh aku kerja. Open dgn debu habuk plus panas. Aku tuka safi sbb konon nk putih la. Yelaa, dh hitam. HAHA. Start situ la naik mendadak. Aku pakai safi. Aku pakai yg utk jerawat tuh. Oxy pun aku try. Latest aku pakai ZA. Oke laa. Pencuci je la. Krim dia hmmm. Entah ! Mungkin muka aku yg terlebih minyak. Tp sekarang dh tukar lain. Aku pakai brg origanic je. Origanic Aid. Dr pencuci sampailah ke krim. 

Harapkan luaran je pn tak bole kan? So, aku amek supliment vitamin c, vitamin e, vita lea dgn b complex. And aku amalkan k-colly sebelum breakfast and before tidur. Tp sebelum tidur aku amalkan pakai mask egg and 2 hari sekali aku amalkan scrub muka. Sekarang aku kena constent kt muka. 

Bole kan buat experiment dekat muka sendiri. HAHA. Berani ooo amek risiko. Kan? Sebab lepas apa yg aku pakai tak menjadi. Conclusion, aku kena buat buang resdung and buang darah kotor mean buat bekam. Berani kan? Takpa, bekam kn sunah. Buang segala darah kotor, buang segala penyakit yg ada. Insyaallah. 

Lagipun dgn umur baru nk up nie, semua nie jd sebab hormon jugak antara salah satunya. Hormon kejap naik kejap turun. So, normal utk umur mcm aku. Kalau kita consult dgn doktor kulit pun, dorang mesti cakap faktor umur and hormon. Plus kena rajin cuci. Jgn picit jerawat. Tp aku nie gatal ! Tgn aku gatal ! Sikit sikit nak picit. Itu pasal la bekas taknk hilang. Degil jugak mcm aku. Nie la padahnya.

So, utk sesiapa yg kulit mcm aku nie. Aku suggest korang kena la constant dgn kulit muka sendiri.

1. Cuci muka 
Rajin rajin la cuci muka. 10 kali sehari pun tak kesah la. Sebab dgn umur yg mcm aku antara 20an ke atas mmg hormon tgh gedik gedik melompat lompat. Mula la muka berminyak, jerawat.

2. Toner dan krim muka
Before pakai krim better is pakai toner dulu. Maknanya biar muka kita segar sikit bila pakai krim. Bole protect kulit muka kita. What ever toner la. Yg oil skin tuh better cari yg oily toner la. Mcm aku pakai toner oily by oxy. Tp kalau nk yg oke is SKII ke. Bila kita dah tempek tempek toner tuh br la pakai krim muka. Haa, lg satu. Aku suggest bb krim nie sebenarnya tak elok utk oily skin. Sbb entah ! Aku dh cuba kot. Aku pakai bb krim. Tak sampai satu hari, wahhhh jerawat kemain seronok kan. Petuh dgn kulit muka aku tak bole pakai make-up. Lg laaaa. Kesian kn jenis kulit muka mcm aku. Aku sendiri pun sedih sebenarnya.

3. Scrub
Scrub nie bkn bole pakai hari hari. Mcm aku 2 hari sekali aku pakai. Scrub nie cuma buang sel sel kulit mati je. Kalau pakai hari hari jahanam la kulit muka syg oii. Amalkan.

4. Mask muka
Mask muka pun kena amalkan ye. Hari hari lg oke. Kalau ada jerawat mcm aku nie better pakai hari hari biar jerawat tuh kecut. Kalau nak bg kecut cuba try nixoderm ke atau pergi farmasi mintak ubat kecut jerawat. DAN AKU NAK INGAT KAN, kalau farmasi ada bg ubat biji utk jerawat better JANGAN AMEK sebab bole EFFECT BUAH PINGGANG. Aku mkn jugak dulu lps tuh bila aku kaji kaji kaji tau tau effect tuh aduhhhhh . Terus aku stop. Takut wehh.

5. Supplement
Cuba la try supplement atau lebih best dgr, ubat sampingan yg tak menjejaskan kesihatan kita sendiri. Better is korang amek vitamin c dan vitamin e. Vitamin c utk kulit luar dan dlm. Vitamin e utk hilangkan parut. Insyaallah, kalau korang constant mkn supplement mujarab laaa. Yg penting, MINUM BANYAK AIR MASAK. Sebab air masak tuh lg mujarab. Even korang mkn supplemet tp air masak kurang, waste ur time je laa oke. Sebab takkan mujarab sbb bdn korang kurang air.

Oke, nie je tips yg aku bole share. Aku pun tgh buat benda nie. Insyaallah, kalau korang fokus dgn masalah korang, bole la solve masalah tuh semua. Jgn risau, ask ur self. Semoga berjaya dgn jayanya kita sama sama. Yeayyyy !!! 


No comments :

Post a Comment