Saturday, April 19, 2014

Gopro vs Camera

Assalamualaikum 

Sekarang kn tgh syok sgt ber'selfie' bagaikan. Bkn main rangking lg tajuk 'selfie' dlm dunia sekarang yg penuh dgn dunia teknologi. Sekarang nie dh upgrade katekoooo. Byk sgt yg dh uptodate. Yelaaa, kena la uptodate. Kang kata kita nie mcm duduk dlm gua pulak. Tp tuh laaa, ada juga jenis manusia yg baik makanya elokla cara menggunakan teknologi yg sedia ada nie. Yg 'nakal' tuh, sampai salah gunakan teknologi yg ada sekarang. Byk jugak jumpa tp biar laaa, takkan nak tunggu apa apa jd kt diri br nak menyesal. Kan? Takkan dah tergadai maruah br nak fikir panjang. Kan? Bila dunia makin canggih, makin dikuasai oleh teknologi, sebenarnya semakin kita tersasar dari landasan. Nampak kan dugaan yg Allah tuh bg? Secara tak langsung.

Sebenarnya nak cerita pasal Gopro vs Camera. Aku nie dh mengidam teruk. Tp masih dalam ke'blur'an. Gopro ke Camera. Tp kalau ikut kelebihan yg ada mmg aku nak gopro dari camera. Gopro nie bole selfie. HAHA... Ada tangkai. Ada remote sendiri. So,takpyh susah susah nak self-timer kan? HEHE... Mula-mula encik abang cadangkan camera tp i ckp better gopro then camera sebab... Banyak sebab. 

1st - Mmg tau sendiri la, gopro bole masuk dlm water and water profing. So, takjd mslh kalau masuk air. Andai kata nak menyelam skuba KATANYA. Berenang pun setempat. HAHA... Bole la masuk dlm air. So,takpyh nk pening amek camera lain etc camera phone ke camera what ever yg ada camera la. Kt situ dh nampak beza gopro dgn camera canon ke nikon bagai. 

2nd - Camera yg mcm tuh oke la kalau buat fotoshoot tp gopro pun gambar bole tahan cantik jugak laaa tp kalau malam mgkin takde nightmood or flash. Situ ada la kurang dia. Mcm camera ada flash bole ejas light, brightness and so on tp kena tau tak bole masuk air or kena air. 

3rd - Masa belajar dulu ada la juga try belajar psl camera dgn bdk art nie. Nak jaga camera tuh mmg ssh la. Kena ada kain dia. Ada air dia. Ada itu ini bagai just for camera tuh je. So, nampak cm leceh kn.

4th - Gopro nie kecik je. Mcm camera digital bodoh tuh je. Senang nak bawa g memana. Tak jadi mslh kalau nk masuk dlm handbeg pun. Kalau camera tuh, alahai... beg dia lg. Eh, fiqa ! jgn kutuk sgt. Dulu kau pn beriya kemain nak jugak camera mcm tuh. Kau mcm nie pun sebab gopro tuh br keluar kan. Kalau camera biasa tuh takde , takde nya kau mengidam teruk nak gopro tuh. Ingat sikit asal usul. HAHA

5th - Last, next target is gopro. Sure, gopro. Sebab MURAH ! Alaaaa, br 1.5k. Itu ini semua tak sampai 2.5k. Silap silap 2.2k agaknya. Alaaaa br 1.5k membagai. Alaaaa kan. Yelaaa, maknanya kumpul laa sikit sikit. Bkn sbb aku nie banyak duit kalau aku ckp "alaaaa br 1.5k". 1.5k tuh pn nak dpt mau 2,3 bln gaji. Aku nie jenis kalau nak, target then usaha. usaha kena lebih nanti dpt pn lebih baru puas hati. 

Alhamdulillah, sejak kerja tetap mcm nie. Bln bln tuh tipu la kalau kata tak cukup itu ini. Tp sbb nak hidup, means kau pandai la bajet kewangan kau. Aku nie gaji bkn ribu ribu. Cukup utk aku, utk simpan aku, utk mak aku, adik adik aku. Duit yg sepatutnya mmg aku dh tolak tepi awal awal. Alhamdulillah, syukur aku sebab aku rasa semua tuh dh cukup. Kdg sampai terlebih cukup. Rezeki Allah nak bg lebih. Tp dlm bg lebih tuh, kena ingat Allah tuh tgh uji jugak. Kau bg mak ayah tak? Bg adik beradik tak? Sedekah ke tidak? Rezeki dtg bkn sepenuhnya milik kita. Kena ingat rezeki dtg miliknya sama sama. Baru Barakah. Bkn la kata aku nie baik sgt tp ingat Allah dtgkan yg manis tuh sebab? Allah dtg kan pahit tuh sebab? Manis pahit tuh semua ujian. Ingat, kita masih ada Allah.

Nah, aku sajikan sikit next target aku ! weeeeehuuuu...

kecik tapak tangan je sebenarnya. mudahkan?
nie untuk yg sport punya. yg lasak. main beskal bole. masuk dlm ayaq bole. dok atas helikopter pn bole. terjun dari atas pun bole ngat aihh !
nie yg suka sgt dok 'selfie' bagai tuh

p/s : dalam pada dok kumpul utk menatang nie, jgn lupa laaa. awak ada qeta sebijik. simpan sikit iqa utk qeta tuh. ang dh simpan byk tp dok kluaq p beli phone lain. bln dpn simpan utk qeta. simpan utk menatang nie.

Aku sebenarnya pun target spotrim vossen utk baby white aku niehhh ! Sabar fiqa kalau tak cukup lain bulan ada :)

2 comments :

  1. pertama: k.seha tak tahu pula gopro tu sekali dengan camera kecik tu. ingat batang besi tu aje macam monopod cuma kelebihan dia ada remote pada tangkai tu tuk tangkap gambar

    kedua: ingatkan gopro tu rm300 ajeeeee....ada terbaca cmment ig sapa ntah kata rm300. klo rm300 ingat malam ni nak beli.ha.ha. rupanya 1.5k! pengsan.

    ReplyDelete
  2. pertama : better gopro dari camera biasa. sebab gopro tuh mcm camera jugak cuma ada advance sikit kt situ. ada tangkai. ada remote. and plg best... bole masuk dlm air. tahan lasak.

    kedua : ada yg murah tp tuh cap ayam. yg fiqa ckp 1.5k tuh, gopro hero. ada je gopro brand lain. tp tak kaji lg apa beza gopro brand lain. hehe. sbb kaji gopro brand hero je.

    ReplyDelete